Annons

Annons

Kalljästa, Glutenfria Frallor med Vörtkryddor + Marmelad!

Kalljästa frallor är en favorit hos mig! Den här gången hade jag vörtkryddor i brödsmeten och det blev så gott. Jag gjorde min egna vörtblandning och det blev kanonbra ♥ De här frallorna förbereds på kvällen och degen får jäsa i kylen över natten, så går det snabbt att få riktigt gott och nybakat bröd på morgonen. Receptet på de mjuka, glutenfria vörtbröden ser ni här nedan!

Annons

Glutenfria, Kalljästa Frallor med Vörtkryddor - Evelinas Ekologiska

Glutenfria Vörtfrallor – 11 stycken
1/3 pkt Jäst
5 1/2 dl Mjölk
4 dl Teffmjöl
2 dl Bovetemjöl
1 dl Havregryn
1/2 dl Pumpakärnor
1 msk Fiberhusk
1 tsk Salt
1 dl Russin
1 tsk Agavesirap
2 msk Olivolja

Min Vörtblandning:
1 tsk hel Anis
1 tsk hel Fänkål
1 tsk Pomeransskal (färdigmalet pulver)
1 tsk malen Nejlika
1/2 tsk malen Ingefära
1 tsk Kanel
(Om du vill ha ännu mer kryddsmak på brödet kan du öka mängden kryddor)

Annons

Glutenfria, Kalljästa Frallor med Vörtkryddor - Evelinas Ekologiska

Gör så här:
Börja med att stöta anis och fänkål i en mortel och blanda sedan med pomeransskal, nejlika, ingefära och kanel. Smula därefter jästen i en bunke och rör ut den i mjölken. Rör sedan i kryddblandningen i jästspadet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och blanda sedan ned dem i jästspadet. Blanda i olivolja och agavesirap mot slutet.
När degen är färdigblandad så är det bara till att sätta något över bunken, jag tog en bivaxduk (bees wrap) men det går också bra med ett lock eller plastfolie. Sätt sedan in bunken i kylen och låt degen jäsa över natten.

På morgonen är det dags att forma frallor! Dela upp degen i elva delar på en plåt med bakplåtspapper. Skölj sedan händerna i kallt vatten och forma varje fralla. Det kalla vattnet gör så att degen inte fastnar på händerna och det blir enkelt att forma dem. Lägg sedan en bakduk över plåten och låt frallorna jäsa i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader mot slutet av jästiden, så är det bara att skjutsa in plåten när de jäst färdigt. Grädda frallorna i cirka 15 minuter och låt dem sedan svalna av innan servering.

Annons

Till frallorna svängde jag ihop en marmelad/sylt. Ett ungefärligt recept kommer här nedan!

Lingonmarmelad
Jag pressade 1 apelsin och hällde juicen i en kastrull tillsammans med 4 dl frysta lingon, 5-6 torkade dadlar, 1/2 msk Kokossocker och 1 stjärnanis. Sedan fick det småputtra på svag värme i några minuter. Därefter plockade jag bort stjärnanisen och mixade samman marmeladen. Till sist redde jag med lite potatismjöl utblandat i en skvätt med vatten. Innan servering fick marmeladen stå och svalna.

Just det! Om ni enkelt vill ha koll på när nya inlägg läggs upp här så kan jag tipsa om att Evelinas Ekologiska finns på Bloglovin (klicka på länken för att komma till min sida där)

Glutenfria, Kalljästa Frallor med Vörtkryddor - Evelinas Ekologiska


3 kommentarer

Annons


Laddar