Annons

Annons

NYPONGLASS!

Nyponglass
Det har varit mycket snack om nypon här på bloggen i höst..Men jag älskar verkligen de där rödorangea C-vitaminfyllda skenfrukterna. Alla mina inlägg om nypon finns förresten samlade HÄR, där skriver jag bland annat om plockningstips, rensning, torkning och nyponens hälsoegenskaper.

Annons

Det finns så mycket gott att göra med nypon och jag känner att experimenterandet bara börjat! Igår provade jag att göra Nyponglass för första gången. En nyttig isglassvariant fullspäckad med C-vitamin! Förutom att nypon är himla goda så kan endast en kopp med nypon innehålla lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner!

Annons

NYPONGLASS
ca 3 rågade dl Hela nypon
5 dl Vatten
2 msk Agavesirap (eller annan valfri sötning)
Rivet skal från 1 liten Citron
2 msk pressad Citron

Börja med att skära av det lilla hårda blomfästet på nyponen och om det finns kvar stjälkar. Häll sedan ned nyponen i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt sjuda under lock i ca 15-20 minuter eller tills nyponen är riktigt mjuka. Mosa gärna nyponen med en potatisstomp eller liknande i kastrullen eller mixa med stavmixer. Sila sedan genom en finmaskig sil ned i en bunke. Pressa ut all saft genom att trycka med en sked i silen och skrapa gärna av undersidan av silen emellanåt. Se till så att det är mestadels kärnor och nyponskal kvar i silen när det är klart. Riv därefter i citronskal och blanda ned agavesirap och citronsaft. Smaka av och söta mer eller pressa i mer citronsaft efter smak. Häll upp i glassformar och ställ in i frysen i några timmar.

Om du är känslig mot fröna och tycker att det blir stickigt eller en kliande känsla i halsen så går det fint att rensa nyponen innan.
Glassarna är finfina uppiggande C-vitaminbomber att ta fram när det är riktigt grått ute eller så passar de ju bra att äta ute i solen en fin höstdag.

Ett annat nypontips är (Det Gröna Skafferiet) Karolines Nyponlatte. Ser så fantastiskt god ut och receptet hittar ni HÄR.


8 kommentarer

Annons


Laddar