Annons

Annons


DIY – Tvål med Havre + Ringblomma

DIY - Tvål med Havre n& Ringblomma - Evelinas Ekologiska
Nu har jag gjort en ny omgång med tvål av färdig, ekologisk tvålmassa Jag använder nästan alltid havregryn som bas i mina ansiktsmasker och ett havrebad gör huden riktigt mjuk. Så därför ville jag också testa att göra en hemgjord tvål med havregryn i! En mild skrubbtvål som dessutom innehåller torkade ringblommor.

Annons

DIY – Tvål med Havre & Ringblomma
1 dl Havregryn
ca 1/4 dl torkade Ringblommor (kan uteslutas)
ca 200 g Ekologisk Tvålmassa

Gör så här:
Mixa havregrynen och ringblommorna fint. Smält sedan tvålmassan i en värmetålig skål i vattenbad. Tänk på att smälta tvålmassan försiktigt och max upp till cirka 75 grader. Rör därefter i mixade havregryn och ringblommor. Häll upp tvålen i formar eller i en tom, torr och rengjord förpackning (exempelvis en mjölkförpackning som delats på mitten). Låt tvålen stelna och avlägsna sedan formarna. Om du låter tvålen stelna i en mjölkförpackning så är det bara att skiva upp tvålen med en kniv sedan. Dekorera tvålarna med torkade ringblommor, torkade rosenblad eller torkad lavendel.
Tänk på att lägga tvålen på ett bra tvålfat mellan användningarna så att vattnet kan rinna av och tvålen torka ordentligt, annars kan den bli mjuk och trasa sönder.
Det går också bra att göra tvålen med enbart mixade havregryn eller byta ut ringblommorna mot torkad lavendel.

När jag använder den här skrubbtvålen så smörjer jag först in huden med en olja (exempelvis kallpressad olivolja eller mandelolja). Oljan skyddar och gör så att huden inte blir uttorkad. Sedan sköljer jag med varmt vatten och skrubbar försiktigt med tvålen.  Om huden är väldigt torr så kan den ändå behöva smörjas efteråt. Jag brukar smörja armbågar, knän och fötter med Enkel Salva, Lotionbars, Ringblomssalva eller Body Butter (klicka på länkarna för att komma till recepten).

Ringblomma (Calendula Officinalis) : Sårläkande, bakteriedödande, stimulerar produktionen av kollagen, vårdar torr och skadad hud, antiinflammatorisk och kan lugna irriterad hud.

Havregryn: Lugnande, läkande och milt rengörande. Havregrynen är återfuktande då de innehåller essentiella fettsyror.

Fler Recept och Tips: Hemgjorda Hudvårdsprodukter

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar