Annons

Annons


Så minskar du matsvinnet – 5 enkla tips

Så var det äntligen dags för The Sustainable Societys tredje månadstema! Junis tema är ”MATSVINN”, något som jag tycker är så otroligt viktigt att ta upp och prata mer om.
Jag läste att cirka 19 kilo ätbar mat slängs i soporna och 26 kilo mat och dryck hälls bort i slasken (per person och år!). Det är ju helt galet!
Ett hushåll beräknas kunna spara flera tusen per år på att minska sitt svinn. Men det kostar ju också massor för miljön och genom att minska matsvinnet gör vi en stor insats för miljön.
Här nedan delar jag med mig av några enkla tips på hur vi kan minska matsvinnet!

Annons

Ekologisk grönkål - Evelinas Ekologiska

1. Planera Planera inköpen och köp inte mer än du gör av med. Tänk efter en gång extra innan du handlar storpack.

2. Inventera Håll koll på maten i kylskåpet och frysen. Sådant som står längst bak i kylskåpet eller frysen glöms lätt bort. Ett tips är att göra en liten inventering i kylskåpet var eller varannan dag. Det går snabbt att göra och du får bättre koll på vad som faktiskt finns hemma innan du handlar nytt.

3. Frys in Frys in mat som blivit över (glöm inte att datummärka). Perfekt att ta med som matlåda eller ta fram när kylskåpet ekar tomt (har du flera lådor med rätter som smakar bra ihop så är det toppen att göra en restpytt/gratäng). Det är många livsmedel som går finfint att frysa in om de inte kan ätas upp direkt, t ex mjölk och grädde (perfekt till bakning eller matlagning), ost, kokosmjölk, bananer (skala och skär i skivor), avokado (hacka i bitar), frukt (hacka i bitar), kokt pasta, örter, äggvitor eller grönsaker som börjar se lite skrumpna ut (perfekt att blanda ner i en pastasås).

4. Kort datum I matbutiker sätts ofta varor med kort datum ned i pris. Om du vet att du kommer att använda produkten inom en snar framtid så gör du både en insats för miljön och sparar lite pengar genom att köpa den. Ett annat tips är sidan Matsmart. De köper in överlager, varor med korta datum eller nyligen passerade bäst-före-datum, utgående sortiment, utgående förpackningar som de sedan säljer till kraftigt rabatterade priser.

5. Bäst före Ett bäst före datum talar om hur länge tillverkaren anser att produkten är bäst. Många livsmedel går att äta långt efter så då är det bara att titta, lukta eller smaka för att avgöra om det är ätbart eller inte. Några exempel på varor som ofta håller längre är mjölk, smör, torrvaror och ägg.
OBS! I Sverige finns två typer av datummärkning på maten som säljs i butikerna. Den ena är ”bäst-före” och den andra är ”sista förbrukningsdag”, som är kopplat till säkerhet. Efter det datumet bör man inte äta varan, då den kan ha blivit hälsofarlig. Några exempel på sådana känsliga livsmedel är fisk, köttfärs, smörgåspålägg och kyckling.

Smultron - Evelinas Ekologiska

Det här inlägget är mitt bidrag till TSS månadstema och här nedan hittar du länkarna till de andra medlemmarnas inlägg:

Husligheter10 sätt att minska matsvinnet hemma

Naturligt Snygg / Hannah3 filmer om matsvinn du borde se

Rowan TreeMinska matsvinnet – att återanvända en purjolök

Veckans EkoDet är lätt att äta mer miljövänligt – så här gör jag!

EkoenkeltMina 3 bästa tips för att minska sitt matsvinn

Slow fashionDet här med att smaka och lukta på mat

EkomorsanSå minskar du ditt matsvinn

Annas kemtvättNoll matsvinn med kompostering

Emmas vintage7 busenkla (vegetariska) middagar – utan matsvinn

Think organicRädda resterna & minska matsvinnet


Läs mer
:

5 små saker som gör skillnad för miljön

Res och semestra miljösmart i sommar – Mina tips

8 enkla vegetariska recept

LÄS OCKSÅ


2 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar