Annons

Annons


Varva ned på kvällen & sov gott – 7 tips för bättre sömn

Känner du att du har svårt att komma ner i varv på kvällen och har svårt att somna? Här nedan har jag samlat 7 tips för en bättre sömn

7 tips för bättre sömn - Evelinas Ekologiska

1. Kom ner i varv och drick ett avslappnande kvällste en stund innan läggdags. Mitt favoritte är Pukkas kvällste Night time.

Annons

2. Applicera lite lavendelolja på handryggen, upp på armarna och bröstet eller ta en varm dusch med en lavendel-duschkräm. Jag brukar använda Weledas lavendelolja som är en blandning av mandelolja, sesamolja och eterisk olja lavendel (produkterna på bilden är i miniformat från ett kit, det är annars större förpackningar). Lavendel skingrar stress och skapar en känsla av lugn och välmående.

3. Andas rätt. När du är stressad och uppe i varv så har du en ytlig och snabb andning. Men när du tar djupa, lugna andetag och andas med magen kan du få ner både stresshormonerna och pulsen.

4. Värm händerna och fötterna. Sätt på ett par varma sockar en stund innan du ska lägga dig om du har kalla fötter. För att kunna somna behöver kroppen avge värme och om du höjer hudtemperaturen blir det lättare att somna. Värm händerna på en kopp med kvällste.

5. Undvik mycket skärmljus sent på kvällen. Det blåaktiga ljuset från teven, datorn, mobiltelefonen mm är uppiggande. Om du kan ställa in ”night mode” på skärmen kvällstid så är det att rekommendera.

6. Tanka dagsljus! Något som är extra viktigt nu under den mörka årstiden. Se till att komma ut och röra på dig i dagsljus en stund varje dag, gärna i förmiddagsljus. Om vi får för lite dagsljus så kan den naturliga balansen mellan ljus och mörker, vakenhet och vila störas.

7. Undvik koffein på eftermiddagen och kvällen. Koffein är uppiggande men känsligheten mot koffein kan variera från person till person. Jag hör till dem som är rätt känslig och dricker därför oftast bara kaffe på morgonen. Koffein finns bland annat även i vissa tesorter samt i vissa sorters läsk.

Källor: 1, 2

Läs mer:

4 skäl till att äta mer lingon

Recept på ingefärsshot

4 skäl till att äta mer basilika

Så groddar du chiafrön

5 anledningar till att mer blåbär

LÄS OCKSÅ


2 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar