Annons

Annons


Köksknivar från Morakniv + Recept på krämig Potatissoppa & Nöt- och fröbröd

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED MORAKNIV

Vare sig det gäller vardagsmaten mitt i veckan eller lite finare helgmat så tycker jag att matlagningen blir så mycket roligare med fina och bra knivar. Allt blir så vackert skuret, frukostbrödet blir snyggt skivat och att skala äpplen med en skalkniv har jag jag helt fått dille på nu.

Något som jag tycker är helt fantastiskt är att alla Moraknivar tillverkas i Sverige av knivmakare i Mora. Bladet är tillverkat av noga utvalt svenskt rostfritt stål och varje enskild kniv skaftas för hand.
Visste ni förresten att knivar har tillverkats i trakterna runt Mora sedan 1600-talet!? Och till dagens fabrik lades grunden redan år 1891.
Moraknivs knivmakare tillverkar fortfarande knivar för hand, precis som då. Hela resan – från stål till färdig kniv – sker i Mora vilket gör att de kan ha full kontroll över alla delar i tillverkningen.
Se alla köksknivar från Morakniv här (klicka på länken för att komma dit). Mina 4 favoritknivar ur sortimentet är: Allkniven, Skalkniven, Kockkniven och Brödkniven (knivarna finns att köpa på Cervera).

Här nedan kommer ett recept på en krämig soppa och ett nöt- och fröbröd. En matig soppa med ett grovt bröd till är den perfekta höstmaten tycker jag ♥

Köksknivar från Morakniv - Evelinas Ekologiska

TVÅ AV MINA FAVORITKNIVAR I KÖKET JUST NU – ALLKNIVEN & SKALKNIVEN

Potatissoppa
1 Gul Lök
1 bit Purjolök (ca 60 g)
7 deciliter Vatten
1 Tärning grönsaksbuljong
300 g Skalad potatis (hackad i bitar)
1 tsk Torkad timjan
230 g Stora vita bönor (färdigkokta och sköljda)
2 deciliter Creme fraiche
Salt & peppar
Färsk timjan

Gör så här:
Hacka den gula löken och skölj och hacka purjolöken. Fräs löken i olivolja i en tjockbottnad kastrull tills den blivit mjuk. Häll då på vatten och smula ned buljongtärningen. Tillsätt sedan skalad, potatis hackad i bitar, timjan, bönor och creme fraiche. Låt sedan koka upp och låt soppan koka tills potatisen är mjuk, cirka 15 minuter. Mixa soppan slät och späd eventuellt med lite mer vatten. Smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med färsk timjan, några droppar god olivolja eller örtolja, lite chilipulver eller cayennepulver och servera nybakat nötbröd till!

Potatissoppa - Evelinas Ekologiska

KRÄMIG POTATISSOPPA, DEN PERFEKTA HÖSTMATEN!

Bikarbonatsbröd med Äpple & Hasselnötter
3 deciliter Havregryn
1 deciliter Bovetemjöl
1 deciliter mörkt Teffmjöl
1/2 deciliter hela Linfrön
1 deciliter hackade Nötter (exempelvis hasselnötter och mandlar)
1/2 deciliter Pumpakärnor
3/4 deciliter Russin
1 1/2 tsk Fiberhusk
1 1/2 tsk Bikarbonat
1/2 tsk smulat Flingsalt
1 litet Äpple (rivet)
4 deciliter naturell Yoghurt
1 msk Olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan i rivet äpple, yoghurt och olivolja. Klä en form med bakplåtspapper och häll över brödsmeten. Strö på valfria frön (jag tog pumpakärnor och solroskärnor) och tryck fast dem lätt med handflatan. Grädda brödet längst ned i ugnen i cirka 1 timme och 10 minuter. Stjälp sedan försiktigt över brödet på en plåt, lossa på bakplåtspappret och grädda brödet upp och ned i cirka 10 minuter. Låt brödet svalna på galler innan det skivas.
Förvara sedan brödet kylskåpet.

Nöt- & Fröbröd - Evelinas Ekologiska

ETT MÄTTANDE OCH GOTT NÖT- OCH FRÖBRÖD PASSAR SÅ BRA TILL SOPPAN!

Skalkniv - Evelinas Ekologiska
Höstlöv - Evelinas Ekologiska

Ett samarbete mellan Evelinas Ekologiska & Morakniv.se

LÄS OCKSÅ


6 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA



Laddar