Annons

Annons


Tre Ekologiska Kryddblandningar + Tre Vegetariska Recept!

Inlägget presenteras i samarbete med Kryddtorget

Med färdiga ekologiska kryddblandningar blir det så mycket enklare att få grytor och soppor sådär mustiga och goda! För att inte tala om hur gott ett fröknäcke blir med lite kryddblandning i smeten.
Kryddblandningarna i recepten nedan kommer från Kryddtorget.se. De har så många fina ekologiska kryddor, kryddblandningar och teer i sin butik. Den senaste tiden har jag provat på flera olika kryddor och kryddblandningar som jag aldrig provat innan och då blir det liksom extra roligt att laga mat.
Här nedan kommer tre enkla vegetariska/veganska recept med kryddblandningarna Harissa, Berbere & Curry.

Annons

Kikärtsgryta

Kikärtsgryta med Tomat & Zucchini
1 Lök
2 msk Tomatpuré
1 tsk Kryddblandning Berbere
390 g Krossade Tomater
2 1/2 dl Vatten
Rivet skal från 1/2 Citron + 2 tsk Citronsaft
1/2 litet Äpple
200 g Zucchini
ca 230 g kokta Kikärtor
Salt

Persilja
Havregrädde

Hacka löken fint och bryn den sedan i olivolja/kokosolja i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Tillsätt kryddblandningen och tomatpurén när löken blivit mjuk. Häll sedan på krossade tomater och vatten. Riv därefter citronskalet och hacka äpplet i små bitar och pytsa ned i grytan tillsammans med citronsaften. Låt tomatbasen puttra på låg värme under lock i ca 30 min. Rör om någon gång under tiden.
Hacka sedan zucchinin i bitar och skölj kikärtorna. Blanda ned i grytan och låt sedan sjuda i ca 15 min. Smaka av med salt och mer kryddblandning.
Toppa till sist grytan med grädde (jag tog havregrädde) och massor av färsk persilja! Fröknäcket i receptet ovan passar riktigt bra till.

nypon
Linsgryta med Kokosmjölk
Linsgryta med Kokosmjölk & Sötpotatis
1 Lök
1 1/2 tsk Kryddblandning Curry
1 liten bit ingefära (efter smak)
500 ml Kokosmjölk
Rivet skal från 1/2 Citron + 2 tsk Citronsaft
ca 250 g Blomkål
ca 200 g Sötpotatis
200 g Röda Linser
3 dl Vatten
1 Paprika
Salt

Hackade Mandlar
Koriander

Hacka löken och bryn den i olivolja/kokosolja i en gryta eller tjockbottnad kastrull tills den blivit mjuk. Tillsätt sedan kryddblandningen och fint hackad ingefära, rör om och häll därefter i kokosmjölk, rivet citronskal, citronsaft, hackad blomkål och skalad, hackad sötpotatis. Skölj de röda linserna och häll i dem tillsammans med vattnet. Rör om och låt grytan småputtra under lock tills sötpotatisen och linserna är mjuka. Rör om då och då. Häll eventuellt i mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och kryddblandning. Hacka paprikan i små bitar och rör ned i grytan innan servering. Toppa grytan med hackade mandlar, koriander och pressad citron.

Glutenfritt fröknäcke med kryddblandning Harissa
Kryddigt Fröknäcke

1 dl Majsmjöl
1 dl Solroskärnor
1 dl Linfrön
1/2 tsk Havssalt
1 tsk kryddblandning Harissa
1 msk Fiberhusk
2 1/2 dl hett vatten
1 msk Olivolja

Blanda först samman de torra ingredienserna i en bunke och värm under tiden upp vattnet. Häll därefter på det varma vattnet och olivolja och blanda samman snabbt. Pytsa över fröknäckesmeten på en plåt med bakplåtspapper. Häll upp kallt vatten i en skål och ställ vid sidan om plåten. Doppa händerna i det kalla vattnet och tryck sedan ut knäckesmeten på bakplåtspappret. Vattnet gör så att inte smeten klibbar fast på händerna och det blir lättare att trycka ut smeten.
Skär sedan försiktigt ett rutmönster med en kniv så att det blir enklare att dela fröknäcket när det är färdigt.
Grädda knäcket på 150 grader i ca 20 min på ena sidan och ca 20 min på andra sidan. Låt eventuellt eftertorka i ugnen med ugnsluckan på glänt.
Tips! Toppa fröknäcket med tahini eller hummus.

ekologisk kryddblandning

Ett samarbete mellan Evelinas Ekologiska & Kryddtorget

LÄS OCKSÅ


2 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA



Laddar